Yaşam

19. Yüzyıl Türk Dünyası Kültür Mirası” standı açıldı

Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfı tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yılı dolayısıyla düzenlenen “Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonundaki 19. Yüzyıl Türk Dünyası Kültür Mirası” Standı Perşembe günü Milli Saraylar Dolmabahçe Sanat Galerisi’nde. , 19 Ocak 2023, 18:30. açılır.

“Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonunda 19. Yüzyıl Türk Dünyası Kültür Mirası” Osmanlı Padişahı 34. Padişah II. Abdülhamit’in bir yönetim aracı olarak kullandığı fotoğraf ve bu merak sonucunda ortaya çıkan Yıldız Fotoğraf Koleksiyonu’nun kültürel miras açısından incelenmesi amaçlanmaktadır.

Dünyanın en zengin görsel arşivlerinden biri olan Sultan II. Abdülhamid Han’ın Yıldız Fotoğraf Koleksiyonu, 918 albümde 36 bin 585 fotoğraftan oluşuyor. Padişah II. Abdülhamid Han döneminde çekilmiş fotoğraflardan oluşan bu koleksiyon, araştırmacılara dönemin sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi tarihini okuma, yorumlama ve tespit etme imkanı sunmaktadır.

Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu Işığında 19. Yüzyıl Türk Dünyası Kültür Mirası

“Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu 19. Yüzyıl Türk Dünyası Kültür Mirası” standında Semerkant’tan Edirne’ye uzanan bir coğrafyaya ait eserlerden bir seçki sergileniyor. Sergide bir kısmı da UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor;

– Semerkant, Buhara, Kokand ve Hive’deki kültürel miras binaları,
-Anadolu’da yapılan ilk cami olan Kars Ebu Manu Çehr Camii,
-Bakü’deki Şirvanşahlar Sarayı,
– Koleksiyonda Kazakistan’ın Türkistan vilayetindeki Hoca Ahmet Yesevi Camii gibi yapıların tarihi fotoğrafları bulunmaktadır.

Sergide, Türkoloji araştırmalarının beşiği ve Türk Devletleri Teşkilatının gözlemci üyesi olan Macaristan ve Türk dünyasının farklı yerlerinden insan portreleri ve tarihi fotoğraflar görülebiliyor.

Küratörlüğünü Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı Proje Yöneticisi Nuri Aksu’nun üstlendiği, danışmanlığını Kamil Fırat’ın üstlendiği sergi, Beşiktaş’ta bulunan Milli Saraylar Dolmabahçe Sanat Galerisi’nde 23 Ocak 2023 tarihine kadar ziyarete açık olacak.

Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfı Hakkında:

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in girişimi ve Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye Cumhurbaşkanlarının desteğiyle kurulan Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfı’nın tüzüğü Bişkek Zirvesi’nde gerçekleştirildi. 23 Ağustos 2012 tarihinde Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (şimdiki adıyla Türk Devletleri Teşkilatı). 11 Eylül 2015 tarihinde düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Kurulu Astana Zirvesi’nde. Vakfın Sekreteryası Bakü’de bulunmaktadır. Vakfın başkanlığını halen Büyükelçi Günay Efendiyeva yürütmektedir.

Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfı, proje ve programların desteklenmesi ve uygulanması yoluyla Türkçe konuşan halkların kültür ve mirasını savunmayı, incelemeyi ve tanıtmayı amaçlamaktadır. Vakıf, bu hedeflere ulaşmak için ilgili kuruluşlarla işbirliği yaparak kültür, eğitim, bilim, insan hakları, turizm, bilgi ve bağlantı alanlarında ve Türk halklarının ortasında bulunan diğer öncelikli alanlardaki faaliyetleri destekler.

Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfı aşağıdaki alanlarda faaliyet göstermektedir:

-Türk kültür ve mirasının korunması, muhafazası, restorasyonu ve tanıtılması;
-Türk kültür ve mirasının korunması, restorasyonu ve tanıtılmasına ilişkin bilimsel ve teknik sorunların çözülmesi;
– Türk kültür ve mirasının korunması, restorasyonu ve tanıtılması alanında uzmanlar yetiştirmek;
– seminerler, eğitimler, konferanslar, kongreler ve saha araştırmaları ile stant organizasyonu;
– elektronik ve basılı formatta süreli yayınların hazırlanması;
-yarışmalar, festivaller, turnuvalar vb. düzenleme;
– Türkçe konuşan halkların yaşadığı bölgelerde klasik ve uygulamalı sanatların canlandırılması, desteklenmesi ve geliştirilmesi;
fikri mülkiyet haklarının korunmasında sanatçılara, ressamlara ve diğer yaratıcı sanatçılara yardımcı olmak.

haber-golhisar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu